Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ψήφισμα Γ.Σ. Τ.Ο.Ε.Β. Ζάκρου για την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ



02/05/2012

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΖΑΚΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.) στο ανατολικό άκρο της Κρήτης και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους από το Δ.Δ. Παλαικάστρου μέχρι δυτικά του Δ.Δ. Ζάκρου της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.

Είναι γνωστό ότι οι ορεινοί αυτοί όγκοι αποτελούν ένα μοναδικό καρστικό υδροφορέα που τροφοδοτούν αιώνες τώρα την πηγή της Ζάκρου και όλες τις γεωτρήσεις της περιοχής μας. Αιώνες τώρα, σ’ αυτή την εσχατιά της Ελλάδας, ζουν και προκόβουν οι άνθρωποι χάρις στο πολύτιμο νερό που μας δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργούμε τη γη μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καλλιέργεια της ελιάς έχουμε παραγωγή πάνω από 2.000 τόνους υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου. Σ΄ αυτό συνέβαλαν και δυο μεγάλα αρδευτικά έργα που έχουν γίνει με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Οι ανάγκες για αρδεύσεις συνεχώς μεγαλώνουν και κατά τους θερινούς μήνες, σχεδόν κάθε χρόνο, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος και προκειμένου να αξιοποιηθούν οι απορροές της χειμερινής περιόδου, έχει μελετηθεί και έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα η κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 836.000κ.μ. στη θέση «Καλό Χωράφι» Κελλαρίων, ενώ αναζητείται και δεύτερη θέση στη περιοχή της Ζάκρου.

Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση των Β.Α.Π.Ε. στους ορεινούς όγκους της περιοχής μας γιατί πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα των νερών των υδροφορέων :

- Οι σχεδιαζόμενοι ηλιοθερμικοί και υβριδικοί σταθμοί χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για την λειτουργία τους.
- Οι εκτεταμένες εκχερσώσεις για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών και λοιπών εγκαταστάσεων καθώς και για τη δημιουργία δρόμων προσπέλασης θα μειώσουν τις υδατικές κατεισδύσεις.
- Η απόρριψη υλικών, η χρήση πιθανόν μαζούτ για τη συντήρηση της θερμότητας στους ηλιοθερμικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της νύκτας ή κατά τις ψυχρές περιόδους, αλλά και η τυχόν διαρροή του χρησιμοποιούμενου λαδιού των ηλιοσυλλεκτήρων θα επιφέρουν μη αναστρέψιμη ρύπανση στα υπόγεια νερά.

Και όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο πιθανά και με βαρύτερες συνέπειες λόγω του είδους, του μεγάλου αριθμού και της πυκνότητας των σχεδιαζόμενων Β.Α.Π.Ε. σε όλο σχεδόν τον ορεινό όγκο της περιοχής μας.

Ένας ακόμη λόγος της αντίθεσής μας είναι οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι Β.Α.Π.Ε. στον Τουρισμό. Η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Σητείας διαθέτει καθαρές παραλίες (Ξερόκαμπος, Ζάκρος, Χιόνα, Κουρεμένος), αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία Άμπελος, μινωικό ανάκτορο Κ.Ζάκρου, μινωική πόλη Παλαίκαστρου, αρχαία Ίτανος, Ιερά Κορυφής κλπ), την ιστορική Μονή Τοπλού και το φοινικόδασος Βάι, καθώς και πληθώρα τόπων φυσικού κάλλους, όπως φαράγγια κλπ. Δεν είναι τυχαίο που το 60% περίπου του πρώην Δήμου Ιτάνου υπάγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura. Δυο από αυτές έχουν κηρυχθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την προστασία της ορνιθοπανίδας και των αποδημητικών πτηνών («Βορειανατολικό Άκρο Κρήτης» με κωδικό GR 4320009 και «Όρη Ζάκρου» με κωδικό GR 4320016).

Στον ορεινό όγκο, όπου προβλέπονται οι Β.Α.Π.Ε. υπάρχουν γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί (Σίτανος, Καρύδι, Μαγκασά κλπ), ιστορικοί τόποι (Σκαλιά), σημαντικός αριθμός αξιόλογων σπηλαίων, τον διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τον Δήμο Σητείας για την ανακήρυξη του ως Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο - ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.

Συμβιβάζονται άραγε όλα αυτά με τις Β.Α.Π.Ε., όταν δεν έχει προσεχθεί η χωροθέτησή τους και η αισθητική τους ; Έχομε το ζωντανό παράδειγμα του γραφικού οικισμού της Σιτάνου που σήμερα έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του με την ανέγερση σε κοντινές αποστάσεις, των τεράστιων φωτοβολταϊκών κατόπτρων.

Τι είδους «Πράσινη Ανάπτυξη» θα είναι αυτή που θα έχει αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στον τουρισμό, στην γεωργία, στη κτηνοτροφία αλλά και στη μελισσοκομία ;

Είμαστε αντίθετοι με το Νόμο που παραδίδει τη γη μας και το φυσικό περιβάλλον στις Β.Α.Π.Ε. τα κέρδη των οποίων θα πηγαίνουν στο μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας θα είναι ελάχιστα (πλην ελάχιστων θέσεων εργασίας με μισθούς πείνας).

Η περιοχή της Σητείας έχει ήδη μεγάλη συμβολή στο ενεργειακό της Κρήτης με τον ΑΗΣ στο Αθερινόλακκο ενώ η εγκατεστημένη ισχύ των Α.Π.Ε. στην περιοχή είναι 95 ΜΒ από τα 175 ΜΒ συνολικά όλου του νησιού.

Γι αυτό ζητούμε :
- Προστασία του υδατικού δυναμικού της περιοχής μας και ακύρωση των υδροβόρων ηλιοθερμικών σταθμών.
- Χωροθέτηση των Α.Π.Ε. με αυστηρά κριτήρια και ελάττωση του αριθμού και της πυκνότητάς των.
- Συμμετοχή και γνώση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στο σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων για τις Α.Π.Ε.

Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να επανεξετασθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) για τις Α.Π.Ε. διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο στους σχεδιασμούς αυτούς που θα θίξουν την ίδια μας την επιβίωση.

Ζάκρος Σητείας 22 / 4 / 2012

Συμφωνούμε με το ψήφισμα της Γενικής Συν/σης του Τ.Ο.Ε.Β. Ζάκρου της 22ης Απριλίου 2012 και ακολουθούν οι υπογραφές από τους προέδρους των τοπικών Φορέων :
( Υπέγραψαν 11 Πρόεδροι τοπικών φορέων ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου