Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ένα σχόλιο - απάντηση από τον Αριστείδη Παπαδάκη σχετικά με τη θέση των Οικολόγων Πράσινων για τις Βιομ. ΑΠΕ

Ο Γιώργος Λαγκαδινός με άρθρο από το ιστολόγιο αυτό κάλεσε τους υποψηφίους όλων των κομμάτων να τοποθετηθούν για το θέμα των βιομηχανικών ΑΠΕ. Ο Αριστείδης Παπαδάκης, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο - απάντηση:

Σχετικά με τη δέσμευση των υποψηφίων, επισημαίνω τη στάση των Οικολόγων Πράσινων όπως διατυπώνεται στο προεκλογικό τους φυλλάδιο στην Κρήτη: 
«Ενεργειακό: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα για την μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη το ποσοστό κάλυψης των αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε ποσοστό πάνω από 15%, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε ζεστό νερό καλύπτεται από ηλιακούς θερμοσίφωνες και των αναγκών μας σε θέρμανση από βιομάζα.
 Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι μια γενναία μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ρυπογόνων σταθμών της ΔΕΗ είναι απόλυτα εφικτή, εκμεταλλευόμενοι αποτελεσματικά και με σύνεση το πολύ πλούσιο δυναμικό της Κρήτης σε ήλιο, αέρα και βιομάζα. 
Οραματιζόμαστε η Κρήτη να γίνει πρότυπο νησί στη χρήση ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Χρειάζεται όμως πρώτα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που σήμερα επιτρέπει να εγκαθίστανται βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ σχεδόν παντού, χωρίς όριο και χωρίς σχέδιο γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, το τοπίο και τους φυσικούς πόρους του νησιού. Χρειάζεται πρώτα να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα υιοθετήσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Χρειάζεται να εφαρμοστούν ξεκάθαρες πολιτικές και να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αντικαθιστώντας τα κλιματιστικά με μονώσεις στα κτίρια, τις ενεργοβόρες συσκευές με νέες καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, την αποκλειστική χρήση λαμπτήρων οικονομίας στο φωτισμό και επενδύοντας στην εκπαίδευση ευφυών καταναλωτών ενέργειας. 
Να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη όλων των διαθέσιμων στεγών με ηλιόθερμα και φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ανάγκη για χρήση εκτάσεων εκτός δόμησης για εγκατάσταση ΑΠΕ. 
Να δοθεί έμφαση στη χρήση μικρών ανεμογεννητριών που μπορεί να τοποθετούνται σε δομημένους χώρους, όπως εξοχικές κατοικίες και γεωργικές εφαρμογές (αντλιοστάσια, αποθήκες, τυροκομεία). Να γίνουν προσπάθειες για παραγωγή ενέργειας από αγροτικά υπολείμματα, απόβλητα ζώων και απόβλητα σφαγείων».
Αριστείδης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου