Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

"Έσπειραν» ηλιακά πάνελ σε καλά χωράφια


Έντονη κριτική δέχθηκε το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, καθώς σε μια περίοδο όπου το θέμα των αγροτικών καλλιεργειών έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο για την οικονομία της Ελλάδας,παρόλα αυτά δόθηκε κίνητρο για να "φυτέψουν" οι αγρότες φωτοβολταϊκά, να "σπείρουν" πάνελ σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα και σε πολύ καλά χωράφια, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η απάντηση που δίνεται από συνεργάτες της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είχε πρωτοστατήσει (και πρωτοστατεί) για την υλοποίηση του προγράμματος, είναι ότι η επίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών είναι πολύ μικρή. "Ακόμα κι αν το σύνολο των αιτήσεων ικανοποιηθεί, δεν θα απαιτηθούν παραπάνω από 15.000-20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, η οποία στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 40 εκατ. στρέμματα. Δηλαδή το 0,5% της καλλιεργήσιμης γης θα αξιοποιηθεί για την ηλιακή ενέργεια", σημειώνουν. "Και βεβαίως ο κάθε αγρότης μπορεί να διαθέσει για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα τα λιγότερο αποδοτικά χωράφια", συμπληρώνουν. Η ΠΑΣΕΓΕΣ αποσκοπούσε στο να δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες σε μια περίοδο που η αγροτική παραγωγή δοκιμαζόταν. "Το εισόδημα αυτό δεν θα έμενε μόνο στους συγκεκριμένους αγρότες, αλλά θα ενίσχυε όλη την περιφέρεια, τους τοπικούς επαγγελματίες, θα ήταν μια ανάσα για την αγορά συνολικά", λένε χαρακτηριστικά.

Αυτό που μπορεί βέβαια κανείς να παρατηρήσει είναι ότι και το 0,5% δεν είναι αμελητέο, ειδικά σε εποχές κρίσης. Από την άλλη, οι αναφερόμενες εκτάσεις αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα προγράμματα για μικρά πάρκα αγροτών και όχι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών από εταιρείες ή ιδιώτες, που μπορεί να καταλάβουν πολλαπλάσιες εκτάσεις.

Αυτό που είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι δεν εξαντλήθηκαν (και μάλιστα παρουσιάζουν μηδενική κινητικότητα) πολύ πιο βιώσιμες μαι ορθολογικές εφαρμογές όπως αυτές των φωτοβολταϊκών σε στέγες αγροτικών κατοικιών, καθώς είναι επικλινείς και άρα ιδιαίτερα κατάλληλες να εκμεταλλευτούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο technolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου