Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γιώργος Θεοδωράκης προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αναθεωρήστε την απόφασή σας για το Κράσι.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αναθεωρήστε την απόφασή σας για το Κράσι.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος της 19/6/12 για τον υβριδικό σταθμό στο Κράσι, που παρακολουθήσαμε από τα μέσα ενημέρωσης, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στον ρόλο προσώπων και οργάνων της Περιφέρειας και να επανεκτιμήσουμε την θέση μας απέναντί τους.
Παραθέτω τα γεγονότα (video και άρθρο από το Cretalive).

Α ) Δύο περιστατικά κυρίως, σημάδεψαν την συνεδρίαση, 1ον εκείνο της κυρίας με το καπέλο που διάβασε τον ορισμό του <προδότη> και 2ον εκείνο, του κυρίου και άλλων, που διαπληκτίστηκαν με μέλη της Επιτροπής.
1ον. Ορισμός: <ΠΡΟΔΟΤΗΣ δεν είναι μόνο εκείνος που φανερώνει τα μυστικά της Πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει Δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει>.
2ον. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν σε μέλη της Επιτροπής ήταν:< προδοσία, διαπλοκή κ.λπ.>

Β) Στις 22/6 η Περιφέρεια απαντά στα παραπάνω με άρθρο της και με τίτλο <Δεν ενδίδουμε σε εκβιασμούς και απειλές>, του οποίου παραθέτω βασικά σημεία.
1ον. <Η Επιτροπή ……εξαντλεί κάθε δυνατότητα διαβούλευσης και διαλόγου με τους Πολίτες, τις οργανωμένες ομάδες και φορείς …..και λαμβάνει πολύ σοβαρά την άποψή τους. 2ον. Η Επιτροπή ……..αποφασίζει για θέματα των αρμοδιοτήτων της αυτοτελώς και με έγκυρο τρόπο, για να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο της στον τομέα της Ανάπτυξης της Κρήτης. 3ον. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής …….αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της>.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετά τα παραπάνω δημιουργείται έντονος προβληματισμός, για το που βρίσκεται η αλήθεια και γεννιούνται τα επόμενα ερωτήματα:
Ερώτημα 1ον. Η Περιφέρεια (Επιτροπή – Σύμβουλοι κ.λπ.) συζητά Δημοκρατικά με τους πολίτες και τις οργανωμένες ομάδες ,σεβόμενη τις απόψεις τους ή τους αγνοεί αλαζονικά;
Ερώτημα 2ον: Η θετική απόφαση της Επιτροπής, για την δημιουργία του υβριδικού εργοστασίου στο Κράσι από την Γαλλική ΔΕΗ, θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Κρητών ή θα το καταστρέψει;
Ερώτημα 3ον. Τα μέλη της Επιτροπής αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;

Για να διευκολυνθεί η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και να εξυπηρετηθεί η αλήθεια, παραθέτω τις ενέργειες που έκανε σε ανύποπτο χρόνο η κίνηση πολιτών <Ελεύθερη Κρήτη>, (κίνηση κατά της βάρβαρης επιδρομής ξένων συμφερόντων στις ΑΠΕ της Κρήτης), προς την Περιφέρεια Κρήτης:
1ον. Σειρά άρθρων και συνεντεύξεων, από τον 10ο του 2011, όπου τεκμηριώθηκαν οι ολέθριες συνέπειες για την Κρήτη, από τον δόλιο και αυθαίρετο τρόπο υλοποίησης των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ.
Δεν απαντήσατε ως Περιφέρεια ……..!
2ον. Στις 2/2/2012 και με αριθμό πρωτ. 276, σας κατατέθηκε τεκμηριωμένη αρνητική αξιολόγηση για την στήριξή σας στην πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Συν. Τράπεζας.
Πάλι δεν απαντήσατε ……!
3ον. Στις 8/3/2012 και με αριθμό πρωτ.571, σας κατατέθηκε τεκμηριωμένη εισήγηση με τίτλο « ΑΠΕ τι χάνει η Κρήτη» .
Πάλι δεν απαντήσατε ……!
4ον. Στις 12/3/2012 σας κατατέθηκε εισήγηση και προτάσεις, για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πάλι δεν απαντήσατε ……!
5ον. Εντός του Μαρτίου 2012 δεκαμελής επιτροπή εκπροσωπώντας την κίνησή μας, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη (Σ. Αρναουτάκη – Ν. Καλογερή). Σας ζητήθηκε η διεξαγωγή ημερίδας υπό την αιγίδα σας, την οποία και υποσχεθήκατε άμεσα, για προτάσεις και ενημέρωση του λαού της Κρήτης.
Δεν κρατήσατε όμως τον λόγο σας …….!
6ον. Στις 24/4/2012 και με αριθμό πρωτ. 39261, σας κατατέθηκε ένσταση, για την υπόθεση στο Κράσι, με αιτιολογικό την έλλειψη των απαραίτητων μελετών, την έλλειψη νομιμότητας – Συνταγματικότητας κ.λπ.
Πάλι δεν απαντήσατε ……!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Από τα πολυπληθή στοιχεία που παρατέθηκαν, η Περιφέρεια εμφανίζεται ανακόλουθη και στα τρία σημεία που προβάλλει:
1ον. Δεν συμπαρίσταται στις αγωνίες και δεν διαβουλεύεται με πολίτες και ομάδες πολιτών.
2ον. Δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης, αλλά της Υπανάπτυξης της Κρήτης (στο ζήτημα των ΑΠΕ).
3ον. Με την πρόσφατη θετική τους γνωμοδότηση, για το Κράσι, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι απέδειξαν περίτρανα ότι δεν ενδιαφέρθηκαν για τους κατοίκους της Κρήτης, αλλά αποκλειστικά για την Γαλλική ΔΕΗ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1ΟΝ. Η Περιφέρεια αποφεύγει κάθε συζήτηση και αμελεί την ενημέρωση του Κρητικού Λαού για τις ΑΠΕ.
2ον. Δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, με την αναστολή κάθε διαδικασίας έως την σύνταξη των απαραίτητων μελετών Σκοπιμότητας και Χωροθέτησης, αλλά προχωρεί σε θετικές εγκρίσεις….!
3ον. Η Περιφέρεια και η Επιτροπή Περιβάλλοντος με τις εξηγήσεις που έδωσαν, δεν ικανοποίησαν το κοινό αίσθημα. Συνεχίζουν να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες τις οποίες θα πρέπει και να αντικρούσουν, ώστε να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη μας στον θεσμό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Επειδή στόχος μας δεν είναι η αναζήτηση ενόχων και η απόδοση ευθυνών αλλά η διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων και αποφάσεων, με ειρηνικό και συναινετικό τρόπο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της υπομονής, καλούμε την Περιφέρεια να εξαγγείλει άμεσα:

1ΟΝ. Την αναστολή της θετικής της απόφασης στο Κράσι, υπέρ της Γαλλικής ΔΕΗ, ως βεβιασμένης.
2ον. Την ημερομηνία της ημερίδας που μας είχατε προ μηνών υποσχεθεί.
Σε αυτήν την ημερίδα, θα έχουν όλοι την δυνατότητα να εκφραστούν Δημοκρατικά και ελεύθερα.

Η αναστολή της απόφασης, θα διαγράψει άμεσα κάθε ενοχή και κατηγορία.
Η ημερίδα θα αποκαταστήσει τη διαταραχθείσα σχέση με τους πολίτες.

Γιώργος Θεοδωράκης αρχιτέκτων 6972559426

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου