Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Εξάρτηση και καταστροφή της φύσης - τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα


H Ελλάδα βιώνει σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. Ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, αυτοκτονίες και γενικευμένο ξεπούλημα της γης, των φυσικών πόρων, του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου. Είναι τα πρώτα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών και των μεθοδεύσεων των κυβερνώντων, που παραχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία στην Τρόικα και στο λόμπι των τραπεζιτών και υποθήκευσαν τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων!
Παράλληλα, με δούρειο ίππο την «Πράσινη Ανάπτυξη» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, προχωρούν με διαδικασίες «φαστ τρακ» στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Με πρόσχημα τη... σωτηρία του πλανήτη, όλες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των αιολικών σταθμών. Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα.

Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά, θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού...

Οι ίδιες εταιρείες που εμπορεύονται το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, κάνουν τώρα πια επιδοτούμενες επενδύσεις Βιομηχανικών ΑΠΕ. Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας, όπως η εταιρεία Iberdrola-Rokas στο Βόρειο Αιγαίο, η ολλανδική Vopak στην Κρήτη κ.λπ., θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους. Ο λαός που μεθοδευμένα σύρθηκε στην ανεργία και στη φτώχεια, εκβιάζεται κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσει σε όσους τού τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν «ανάπτυξης»: θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας! Ας μάθουν όμως ότι, αυτό τον τόπο, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε!

Πρέπει να αξιοποιήσουμε με επιτυχία και να εξαντλήσουμε κάθε νομικό και ένδικο μέσο για τον αγώνα μας, αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό. Συνεχίζουμε με αποτελεσματικότητα τη μάχη της ενημέρωσης. Κάθε χωριό, κάθε συνοικία θα γίνει εστία αντίστασης ώστε να ακυρωθούν, με κάθε τρόπο, τα καταστροφικά για τη φύση και μορφολογία των νησιών μας σχέδια των επίδοξων «επενδυτών» και των ντόπιων εκπροσώπων τους. Για παράδειγμα, στη δυτική Λέσβο απειλείται το μοναδικό τοπίο της περιοχής, λόγω της μεγάλης κλίμακας και του πλήθους των ανεμογεννητριών, το γεωπάρκο του απολιθωμένου δάσους και η προστατευμένη περιοχή Natura θα πληγούν ανεπανόρθωτα, ενώ το αντίστοιχο σχέδιο αποτελεί πλήρη καταστροφή για τη μισή Χίο, και στη Λήμνο σχεδιάζουν το τρίτο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν τραπεζίτη και πρωθυπουργό να βαφτίζει εν ονόματι του ελληνικού λαού τη ληστρική επιδρομή ΑΠΕ ως «εθνική προτεραιότητα», ούτε στον υπουργό ΠΕΚΑ να προδιαγράφει δικτατορικά το μέλλον των νησιών μας και της Ελλάδας! Όσες υπογραφές και να βάλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν, είναι άκυρες! Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν στο λαό, ερήμην του λαού. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα...

Δεν υπάρχει χρόνος για επανάπαυση, ούτε για εφησυχασμό, πολύ δε περισσότερο για παραπλάνηση. Ενημέρωση μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα http://www.voreioaigaiosos.gr/. Για να μπορέσουμε να επιβάλουμε έναν άλλο σχεδιασμό, να εμποδίσουμε τη μετατροπή των νησιών μας σε ενεργειακό εργοστάσιο και λεία ακόρεστων οικονομικών συμφερόντων, αλλά και την ευκαιριακή πολιτική των εταιρειών λαϊκής βάσης, που αναζητά ένα μερίδιο στα κέρδη χωρίς να αποτρέπει την παράλληλη ανάπτυξη των έργων επιχειρηματικής βάσης, χρειάζεται συστράτευση!

Δε θα δεχτούμε τετελεσμένες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας. Κουμάντο στον τόπο μας οφείλουμε να κάνουμε εμείς. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε κανέναν να παίρνει αποφάσεις, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με άλλοθι την «πράσινη ανάπτυξη» εντείνουν την εξάρτηση της χώρας, διαλύουν τη φυσιογνωμία των νησιών μας και τις παραγωγικές τους δυνάμεις και μας επιβαρύνουν με νέα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια να αναλογιστούν την ιστορικότητα των στιγμών, να αρνηθούν και να αποκρούσουν όλες αυτές τις δήθεν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Να υπερασπιστούν τη δημόσια και ιδιωτική γη και να μην παραδώσουν ούτε μια σπιθαμή της στους επερχόμενους οικονομικούς κατακτητές. Μέσα από τον ενεργειακό λάκκο των λεόντων, η χώρα μας έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου