Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΒΑΠΕ στην Κρήτη

ΧΑΝ. ΝΕΑ 31/8/2012
Μανολης Ντουντουνακης

Η στροφή στις ΑΠΕ είναι η καλύτερη και η μόνη επιλογή καθιστώντας επιβεβλημένη τη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας και στην Κρήτη.

Πολλές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση κολοσσιαίων αιολικών πάρκων, που θα προκαλέσουν μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, με πολλαπλές παράπλευρες οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις. Είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης από τα μεγάλης κλίμακας συστήματα των ΑΠΕ (ΒΑΠΕ) αρνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και στο περιβάλλον που θα κάνουν το νησί αγνώριστο, θίγοντας τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Με πρόσφατες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων δόθηκε άδεια για την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ (MW) στην Κρήτη (τριών μεγάλων "επενδύσεων" βιομηχανικών ΑΠΕ) και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες fast track. Επίσης, αρκετά άλλα πρότζεκτ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Παγκρήτια Συνεταιριστική, πρόγραμμα Ήλιος κ.λπ.) φιλοδοξούν να μας 'καλωδιώσουν' διεκδικώντας μερίδιο από την 'πίτα' της εκχώρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας. Η τρέχουσα πρόταση, γίνεται χωρίς σχέδιο και προβλέπει μίγμα Α.Π.Ε. και εισαγόμενων υδρογονανθράκων, καλώδιο διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα και εγκαταστάσεις στην Κρήτη πολλαπλάσιες από τις ανάγκες της. Η πρόταση αυτή έχει ελάχιστο τοπικό όφελος, τεράστιο μέγεθος, βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ά. Οι Υπηρεσίες αδειοδοτούν τα πάντα παντού, επικαλούμενες ως άλλοθι την ανυπαρξία ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα, ο μη σχεδιασμός σε συνδυασμό με την περιβαλλοντοκτόνα νομοθεσία, είναι ο «σχεδιασμός» που επιτρέπει στις εταιρείες να χωροθετούν, αυτές, με αποκλειστικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος.

Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη, χωροθετούνται τα περισσότερα.

Το γεγονός αυτό επιβάλλει τη λογική μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης του ενεργειακού προβλήματος. Στο επίκεντρο της λογικής αυτής αποκτά ιδιαίτερη και πρώτιστη σημασία η εξοικονόμηση της ενέργειας με τη σταθεροποίηση και τη μείωση της κατανάλωσης καθώς και με τη στροφή στην ενεργειακή απόδοση. Η διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας, υπαγορεύουν την οριστική λύση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης. Η περιφέρεια, ο κάθε Δήμος και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο ώστε να μην υποβαθμιστούν οι φυσικοί πόροι και οι άλλοι τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία κτλ. Να ενισχύσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, την διατήρηση των ανθρώπων στην ενδοχώρα, την εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και ασφάλειας και να προβάλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θέλουμε μια δυναμική και πολυλειτουργική οικονομία στην Κρήτη προσαρμοσμένη στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα .

Πιο συγκεκριμένα , θεωρώ και προτείνω:

Ενεργειακό Σχεδιασμό με διαδικασίες που δεν καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού εκτός των άλλων έχουν ληφθεί ερήμην τους.
Η σύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή μπορεί μεν να μετατρέψει την Κρήτη σε εξαγωγέα ενέργειας αλλά με προφανή τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας, ΒΑΠΕ, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, από όσα υπόσχονται να λύσουν, υποβαθμίζοντας αισθητικά την περιοχή, θα δράσουν αρνητικά στους άλλους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο στους φυσικούς πόρους και στους υφιστάμενους και μελλοντικούς τομείς της οικονομίας της κάθε περιοχής.

Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας να είναι μεσαίας κλίμακας
Βάση του συστήματος να είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας σε κατοικίες, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια. Η εγκατάσταση ηλιακών, οικιακών σταθμών - που συνιστούν μικρές επενδύσεις, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν προσβάλλουν το τοπίο - στις στέγες των σπιτιών μπορούν να καλύψουν ένα τεράστιο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών. Μείωση της κατανάλωσης κτιρίων (βιοκλιματικές πρακτικές, ενεργειακά αυτόνομα κτήρια με ΑΠΕ μικρής κλίμακας, όλα τα δημοτικά - δημόσια κτήρια να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία).

Θεωρώ την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και την απεξάρτηση του νησιού από υδρογονάνθρακες ως βασικές συνιστώσες της μελλοντικής μας πορείας και πιστεύω στην αναγκαιότητα να εναντιωθούμε σφόδρα στη ληστρική λογική των ΒΑΠΕ και στην εκουσίως χαώδη κατάσταση που επικρατεί ευρύτερα για το θέμα της ενέργειας στο νησί. Το χάος μόνον τα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις ΒΑΠΕ εξυπηρετεί.

* ΜΔΕ Ηλεκτρολόγος
Μηχανικός ΕΜΠ
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΠΣΔΜΗ Παράρτημα ΧΑΝΙΩΝ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων,
Ειδικού & Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.)
mdoudounakis@isc.tuc.gr, ntounema@cyta.gr

Aναδημοσίευση από τη σελίδα kandanos.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου