Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ο εναρκτήριος χαιρετισμός από τη φιλόλογο Κική Αλεξάκη στη συναυλία ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ



Ο εναρκτήριος χαιρετισμός από τη φιλόλογο Κική Αλεξάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά του υβριδικού στο Κράσι, στη συναυλία ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ που έγινε στις 29-8-12 στην Παχειά Άμμο από τη συντονιστική ομάδα Ανατολικής Κρήτης του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ:

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας ,μέρες του μεγάλου ξεπουλήματος, πολιτικές πράξεις και πολύ περισσότερο πολιτικοί σχηματισμοί που απηχούν το πνεύμα της συλλογικής συνείδησης με αντίστοιχη ηθική ακεραιότητα ,προσηλωμένη σε ένα κώδικα πανανθρώπινων αξιών ,ολοένα και σπανίζουν.

Επίσης ολοένα και ξεφτίζουν αξίες όπως :σεβασμός στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου ,αλλά και δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα ,όπως το δικαίωμα για ίση μεταχείριση απέναντι στα βασικά κοινωνικά αγαθά της υγείας ,της παιδείας ,της εργασίας .

Ωστόσο δεν αποτελούν και καθαρή ουτοπία ,όπως μπορούμε να δούμε στο πρόσφατο παράδειγμα της Ισλανδίας όπου ο πρόεδρος της δήλωσε ότι οι πολιτικές του επιλογές κατευθύνονταν από τη δημοκρατική βούληση του κόσμου και όχι από τις απαιτήσεις των αγορών ,αλλά και στο παράδειγμα της Βολιβίας. Εδώ με την προεδρία του Έβο Μοράλες ,η Βολιβία ,τα τελευταία χρόνια πετυχαίνει την ανάκαμψη της οικονομίας της δημιουργώντας υποδομές (εθνικοποιήσεις πλουτοπαραγωγικών πηγών, αποκλεισμό των ιδιωτικοποιήσεων )και αποκλείοντας την καταστροφή της φύσης μέσω της «πράσινης οικονομίας» που θεωρείται η νέα μορφή αποικιοκρατίας.

Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι και η ίδια η ύπαρξη του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανήκει σε αυτή την κατηγορία δράσεων ,όπου η συλλογική βούληση εκφράζεται ενεργά στην πολιτική ζωή χωρίς να περιχαρακώνεται από κομματικές κατευθύνσεις και σκοπιμότητες ,εκδηλώνοντας τον προαναφερόμενο κώδικα πανανθρώπινων αξιών και διεκδικώντας την τήρησή του.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που συστάθηκε το Δίκτυο(Νοέμβρης του 2011 στο Πάνορμο ),κάτω από την πίεση της απειλής των επερχόμενων δεινών ,στα πλαίσια μιας κλιμακούμενης αποτρόπαιας μνημονιακής πολιτικής και συνεχώς διευρύνεται ,παράλληλα με τον αγώνα κατά της κυριαρχίας των πολυεθνικών και στην ενεργειακή πολιτική μας ,καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων μας ,με τις ευλογίες της Τρόϊκας και των ντόπιων συνεργατών τους. Πάνω από 100 σύλλογοι και επιτροπές καθώς και χιλιάδες πολίτες απ’ όλη την Κρήτη συμμετέχουν και στηρίζουν το Παγκρήτιο Δίκτυο. Δεν θα ανατρέξω στην αγωνιστική και μαχητική παρουσία του Δικτύου που είναι αξιέπαινα αποτελεσματική στη δράση της ,απόδειξη οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Αγ. Νικολάου ,Ιεράπετρας και Παλαιόχωρας Χανίων ,που εναντιώθηκαν ,προς τιμήν τους ,στις φαραωνικές επενδύσεις των πολυεθνικών μέσω fast track (νόμος για επιτάχυνση επενδύσεων) ,ακόμη ,παρεμβάσεις στην Περιφέρεια ,ενημερώσεις κατοίκων και φορέων και όλα αυτά υπό καθεστώς επιτήρησης του ξένου παράγοντα της Τρόϊκας ,τον πυρετό της εκλογικής αναμέτρησης και την επαπειλούμενη πτώχευση.

Σίγουρα η μη ύπαρξη του Δικτύου θα ήταν ένα σοβαρό έλλειμμα για την οργανωμένη αντίσταση κατά της προσχεδιασμένης επέλασης των πολυεθνικών. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι το μέγεθος αυτής της επέλασης δεν το αντιλαμβάνεται ο μη ενημερωμένος ή παραπληροφορημένος πολίτης που δεν έχει υπόψη του το χάρτη της Ρ.Α.Ε.(Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας),τον οποίο μπορείτε να δείτε στην είσοδο. Ένας χάρτης ντροπής για την Κρήτη ,με τις σχεδιαζόμενες υφαρπαγές δημόσιων χώρων και πατρογονικών περιουσιών ,μέσω έργων «πράσινης ανάπτυξης» με καθαρά αντισυνταγματική κατά βάση ισχύ ,καθώς και τις προωθούμενες καλωδιώσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα για παραπέρα εμπορευματική χρήση ενεργειακών αποθεμάτων κυρίως προς εξαγωγή..

Δυστυχώς τα ΜΜΕ αποσιωπούν συστηματικά το όλο θέμα που αποτελεί την πράσινη μάστιγα της Ελλάδας ή το κατευθύνουν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εταιρειών.

Σίγουρα ,αν η εποχή μας είναι η εποχή των συλλογικοτήτων ,το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει και θα έχει να δώσει το παρόν σε όλες τις κατά μέτωπο αναμετρήσεις με τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τα πάντα: γη ,αέρα ,νερό ήλιο και συνειδήσεις.

Σήμερα 29 Αυγούστου 2012 σ ’αυτό το ειρηνικό μέρος της Ανατ .Κρήτης ,θέλω να πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί η απόφασή μας να προχωρήσουμε παραπέρα στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης σε μια αδηφάγα καταστροφική πολιτική που δεν υπολογίζει την ασύγκριτη ομορφιά και σπανιότητα του κρητικού τοπίου ,το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε εμείς τον ενεργειακό μας πλούτο ,τις ανεκτίμητες πολιτιστικές μας καταβολές ,τις τουριστικές μας δράσεις ,το δημόσιο πλούτο ,τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας ,τις περιουσίες μας ,το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Για μας που συγκεντρωθήκαμε εδώ για να πούμε και με τη μουσική μας το μεγάλο «όχι» απέναντι στη ληστρική επιδρομή των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ,που κάποιοι είχαν το θράσος να της δώσουν χαρακτήρα «εθνικής προτεραιότητας» ,ισχύει ο αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης ,που θα έρθει με την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και μνημονιακής πολιτικής που επιτρέπει το ξεπούλημα των λιμανιών μας ,των ενεργειακών και φυσικών μας πόρων ,του νερού μας ,ανάβει το πράσινο φως για ολοκαυτώματα σε όλη την Ελλάδα ,καθότι το ΣτΕ ενέκρινε πρόσφατα την εφαρμογή έργων «πράσινης ανάπτυξης» σε αναδασωτέες περιοχές . Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαχειρίζονται ερήμην μας θέματα που μας αφορούν καταδικάζοντας μας σε ένα μαραθώνιο ολέθρου .Να καταλάβουν ότι για όλα υπάρχει ένα τέλος και ότι αυτό τον τόπο δεν τον διαπραγματευόμαστε ,δεν τον παραχωρούμε ,δεν τον χαρίζουμε ,αλλά επιλέγουμε να ζήσουμε εδώ αποδίδοντας τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους προγόνους μας ,πώς; με το να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας ακέραιο ,όπως τον παραλάβαμε από αυτούς.

Φίλοι και φίλες εδώ θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα .

-Θέλετε να συνεχίσουμε να ζούμε αυτό το μεγάλο ξεπούλημα που αφανίζει τα βουνά μας ,τις περιουσίες μας ,τα ενεργειακά μας αποθέματα ,τα νερά μας ,την οικονομία μας ,τα νοσοκομεία μας ,τα σχολεία μας ,τη ζωή μας ,το μέλλον του τόπου μας;

Στ’ αλήθεια θέλετε;

Αν η απάντηση είναι «όχι» ,μπορούμε και να ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει και θα σταματήσει αυτό το κακό ,ειδάλλως θα λέμε στο προσεχές μέλλον :Κάποτε ήταν ένας περήφανος λαός σε μια πανέμορφη και πλούσια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα.

Ας απαιτήσουμε ,χωρίς να πάψουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας και σε νομικό επίπεδο ,να ξεκινήσει ένας διάλογος σε βάση δημόσιας διαβούλευσης με την προϋπόθεση ότι θα ανασταλούν από τη μεριά του επίσημου κράτους, σε ένδειξη καλής θέλησης , οι ισχύουσες αδειοδοτήσεις έργων «πράσινης οικονομίας».

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ Η ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΠΙΕΣΗ ,ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ «ΟΧΙ».

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ , ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου