Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη την Κρήτη και το Λασίθι έστειλαν ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν αμέτοχοι την καταστροφή του τόπου τους


Το βράδυ της Τετάρτης 29/8/12 ο αέρας και η μουσική ένωσαν, στην Παχειά Άμμο Λασηθίου, εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη την Κρήτη και το Λασίθι, που έστειλαν ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν αμέτοχοι την καταστροφή του τόπου τους και ότι το φυσικό περιβάλλον και τα βουνά της Κρήτης θα παραμείνουν όρθια, λεύτερα κι ανέγγιχτα από την καταστροφική επέλαση των βιομηχανικών ΑΠΕ.

Στην παραλία της Παχειάς Άμμου έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο από τον κόσμο που συμμετείχε στη μουσική συνάντηση "ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ", που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ανατολικής Κρήτης του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ. Η εκδήλωση έγινε με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων για χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη με διαδικασία Φαστ Τρακ και συμμετείχαν αφιλοκερδώς πολλοί γνωστοί κρητικοί καλλιτέχνες. Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες από την υλοποίηση τέτοιων «επενδύσεων», γινόταν προβολή ενημερωτικών βίντεο και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της φιλολόγου κ. Βασιλικής Αλεξάκη, που αναφέρθηκε στους σκοπούς και το ιστορικό συγκρότησης του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα «Δυό χέρια» από την Ιεράπετρα, μέσα από το οποίο, με τους ευρηματικούς διαλόγους σε κρητική ντοπιολαλιά, καταδείχτηκε η παραπλάνηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και τα δυσμενή αποτελέσματα της μετατροπής του αγροτικού χώρου σε χώρο παραγωγής ενέργειας (κυρίως με φωτοβολταϊκά).

Λύρα, βιολί, λαγούτο, θιαμπόλια, ασκομαντούρα, μαντολίνο, τραγούδι, χορός ακολούθησαν το ένα μετά το άλλο και συνδυάστηκαν με κοινή συνισταμένη το σεβασμό στη γνήσια έκφραση της παραδοσιακής μουσικής όπως γεννήθηκε και εξελίχθηκε στην μακραίωνη ισορροπημένη σχέση των Κρητικών με το φυσικό περιβάλλον. Μουσικοί και λαϊκοί ποιητές εξέπληξαν ευχάριστα τους παρευρισκόμενους με τις μαντινιάδες τους και τα παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στο Κρητικό περιβάλλον.

Εκπληκτική πραγματικά ήταν η ανταπόκριση των πολιτών, που έμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συμμετέχοντας ενεργά με χορό, τραγούδι, χειροκροτήματα και επευφημίες, στέλνοντας μήνυμα στους «επενδυτές» αλλά και στους κυβερνώντες που τους στηρίζουν, ότι η κοινωνία είναι αντίθετη σε όλη αυτή τη σχεδιαζόμενη επέλαση των βΑΠΕ , στη καταστρατήγηση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου για το περιβάλλον και στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως είναι ο ήλιος, ο αέρας και το νερό.

Μέσα από την παραδοσιακή μουσική εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση του νησιού, από ακόμα μια εισβολή, αυτή της "πράσινης ανάπτυξης", που απειλεί να καταλάβει και να καταστρέψει τις περήφανες κρητικές βουνοκορφές και την κρητική φύση.

Το βράδυ της Τετάρτης 29/8 στην Παχειά Άμμο αποδείχτηκε περίτρανα ότι το κίνημα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη είναι ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα που πηγάζει από την αγάπη των κατοίκων του νησιού για τον τόπο τους και εκφράζεται με τους τρόπους, που ο κρητικός λαός έχει επιλέξει δια μέσω των αιώνων, μέσω της μουσικής, του τραγουδιού, του χορού και όποτε χρειαστεί μέσω της δυναμικής αντίστασης.

Σημειώνουμε την προκλητική απουσία των «μεγάλων» Μ.Μ.Ε. από την εκδήλωση.

Ευχαριστίες στους χορηγούς επικοινωνίας 104,4 fm radio,103,3 λατώ fm(στον Αγ.Νικόλαο) 93,7 club fm, 99,8 ηχώ fm, , 90,6 planet(στην Ιεράπετρα), 88 radio melody, style 100(στη Σητεία).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Παχειάς Άμμου ,στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οικολογικού Λαογραφικού Συλλόγου Παχειάς Άμμου για την καθοριστική βοήθειά τους και σ’ όλους τους εθελοντές που δούλεψαν μέρες γι’ αυτή την εκδήλωση. Ραντεβού στην επόμενη εκδήλωση του Δικτύου που θα γίνει στις 26/9 στο κηποθέατρο Ηρακλείου.

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
– Συντονιστική Επιτροπή Αν.Κρήτης 
2-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου