Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο - παράρτημα Κρήτης συμμετέχει στην προσφυγή για τα fastrack Bιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη



 ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
Δημοκρατίας 35, Ά Όροφος
Τ.Κ.  713 06 –  Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο & Fax: 2810343906 – 2810223303
Email: geoteepk@otenet.gr
http://www.geoteepk.gr

                                                                                                                           Ηράκλειο:  28/09/2012
Κοιν:      

  • Κεντρικό ΓΕΩΤΕ.Ε.
  • Παραρτήματα ΓΕΩΤΕ.Ε.
  • Περιφερειάρχη Κρήτης
  • Γενικό Γραμματέα Α. Δ. Κρήτης
  • Μ.Μ.Ε. 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Θέμα  : Συμμετοχή  του ΓΕΩΤΕΕ Π.Κ στους φορείς που θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της fast truck απόφασης που δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12)


Το Παράρτημά του ΓΕΩΤΕ.Ε. – Π.Κ.  με την επιστολή του στις 19/9/2011 προς τον Περιφερειάρχη που δημοσιοποίησε ευρέως στην τοπική κοινωνία  είχε ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης ΑΠΕ, που θα λειτουργήσουν:

  • ως αναπτυξιακός μηχανισμός του τόπου μας,
  • θα εμπεριέχονται σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό
  • θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας για τον τόπο και τις παραγωγικές του δραστηριότητες και
  • εν τέλει θα υπηρετήσουν την προσπάθεια μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του και ένα υγιές μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς στις  διαδικασίες αδειοδότησης που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται, δεν έχει εμπλακεί η τοπική κοινωνία , η χωροθέτηση δεν υπακούει σε κανένα χωροταξικό σχεδιασμό ούτε σε άλλο αναπτυξιακό σχεδιασμό των  Δήμων ή των Περιφερειών.  Επίσης μέχρι τώρα δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα για την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας πέρα από την δέσμευση του 10% ανά δήμο. Στην ουσία διαμορφώθηκε ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπουν σε κάποιους να σχεδιάζουν για τις τοπικές κοινωνίες γι αυτές χωρίς αυτές,  διαδικασίες που αποδειχτηκε ότι κατεστρεψαν αναπτυξιακα την Ελλάδα.

Ως επιβεβαίωση των  παραπάνω είναι ότι παραμονές εκλογών η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέγραψε την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12, σύμφωνα με την οποία τρεις από τις εταιρείες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την  Κρήτη, οι οποίες προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP» τέως ΣΑΡΡΑΣ,  και η «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε» εντάσσονται στον νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως «FUST TRUCK». Τα επενδυτικά σχέδια που ενταχθηκαν με την παραπάνω διαδικασία περιλαμβάνουν 69 αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2082,10 MW, (796 ανεμογεννήτριες) και ένα ηλιοθερμικό συνολικής ισχύος 70 MW και διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω ανεξάρτητων υποβρυχίων καλωδίων κυριότητας των ιδιωτών επενδυτών. (απόφασεις Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων 10/2012, 13/2012 & 12/2012).



Η Δ.Ε. πιστεύει ότι ανάπτυξη χωρίς την συμμέτοχη των τοπικών  κοινωνιών δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά, και τα υπό συζήτηση  έργα, θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί βουνά, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές natura και  Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμο γιατί:

δεν υπήρξε κανείς χωροταξικός σχεδιασμός σε ολόκληρη την Κρητη παρά μόνο αυθαίρετη χωροθέτηση των πεδίων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες χωρίς να ρωτηθεί κανείς από τις τοπικές κοινωνίες,
οι  σχεδιαζόμενες επενδύσεις κινδυνεύουν, με την  ευλογία του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, να  καταπατήσουν  ιδιοκτησίες δημοτικές και ιδιωτικές,
επηρεάζει αρνητικά τον παραγωγικό χαρακτήρα  της Κρητης και την περιβαλλοντική της ισορροπία ανεπίστρεπτα.
Προκειμένου να σταματήσει αυτή η άναρχη διαδικασία, η  Δ.Ε  του ΓΕΩΤΕΕ –ΠΚ  αποφάσισε, παμψηφεί, να συμμετάσχει στη διαδικασία που έχουν ξεκινήσει     φορείς της Κρήτης (Τοπική Αυτ/ση α & β βαθμού , Σύλλογοι, Επιμελητήρια, μεμονωμένοι πολίτες) και έχει αναθέσει στο εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο  Αθηνών των κυρίων Αντωνίου  Σηφάκη του Θεμιστοκλή και Μάριου Χαϊνταρλή του Χρήστου, για την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεων ακύρωσης των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε):10/2012 ,13/2012 ,12/2012 

Επίσης η ΔΕ αναλαμβάνει  πρωτοβουλία προκειμένου το ίδιο θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο  Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ και στα υπόλοιπα παραρτήματα. 

Για τη  ΔΕ του  ΓΕΩΤΕΕ/π.Κρήτης

Ο Πρόεδρος

Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου